“2020’ye çöken kabus 2021’de devam etmeyecek”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüs’ün kısa sürede grip gibi bir hastalık haline gelmeyeceğini ancak çok geçmeden de gücünü yitireceğini söyleyen Bakan Koca, “2020’ye çöken kabus 2021’de aynı şekilde devam etmeyecek” dedi.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulundu. İlk vakanın görülmesinden kısa bir süre sonra Türkiye genelinde kısıtlamalı hayat başladı, vatandaşlar sokağa çıkma yasaklarıyla tanıştı. Maske mesafe temizlik sloganı hayatımıza girdi. Şu anda da Sağlık Bakanı Koca, salgının birinci yılı nedeniyle açıklama yaptı.

Bakan Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle; Tam bir yıl oldu. COVID-19 son yüzyılda tüm dünyanın aynı anda savaştığı, kayıp sayısı bu kadar yüksek ilk salgın. Bu zaman zarfında can kayıpları ile kalmadık.
Tıpkı savaşlardaki yaşama düzenimiz altüst oldu, iş hayatı evlere taşlındı. Maske takmadan dışarıya adım atılmayan bir dünyayı biz olsa olsa filmlerde düşünebilirdik.

 

YERLİ AŞI ÇALIŞMASI

Yakın bir gelecekte kendi aşılarımızı kullanacağız. Dünyada kullanımda olan 7 aşı var.  Çok yakında 5 yerli aşı adayımız daha insan çalışmalarına başlayacak. Yakın bir gelecekte kendi aşılarımızı kullanacağız. Türkiye büyük bir yarışın olduğu aşı tedariğinde en hızlı davrananlardan biridir. Çin’deki üretici ile 50 milyon aşı anlaşmasını kasımda yaptık. Corona virüs kısa sürede grip gibi bir hastalık haline gelmeyecek ama çok geçmeden gücünü yitirecek.

 

 “KABUS 2021’DE AYNI ŞEKİLDE DEVAM ETMEYECEK”

 

algının tam 1 yıl süren saygıya layık sabrınızı daha uzun bir süre zorlamayacağını bilmenizi isterim. Yakınlarınızı kaybetme endişeniz hayatınızı yeniden düzenlemenin mutluluğuna bırakacak. Maskeleri tanımadığımız, yakın durmanın yakınlık ifadesi olduğu günlere geri dönmeyi tam vaat edemem ama oraya doğru yürüdüğümüzü görüyoruz. Koronavirüs kısa bir zaman zarfında grip gibi sıradan hastalık haline gelmeyecek ama 2020’ye çöken kabus 2021’de aynı şekilde devam etmeyecek.

 

TÜRKİYE’DE VİRÜSTEN İLK ÖLÜM

 

2020’nin 17 Mart’ını hatırladığınızdan eminim. Huzurlarınıza çıkarak ilk vefat haberimizi verdim. Kaybettiğimiz hasta,89 yaşında kronik rahatsızlıkları olan bir eczacıydı. O tarihten bu yana COVID-19 sebebiyle aramızdan ayrılan insan sayısı 30 bine yaklaştı, toplam vaka sayımız ise 3 milyona yaklaştı. Türkiye Koronavirüs Bilim Kurulu, Dünya Sağlık Örgütü’nün hastalığı bir pandemi olarak ilan etmesinden çok önce 22 Ocak’ta kuruldu. Kurul, salgınla ilgili ilk rehberi 24 Ocak’ta hazır hale getirdi. Türkiye 4 Şubat’ta kendi ürettiği yerli tanı kitinin dağıtımına başladı. COVID-19 testi yapabilecek laboratuvar sayısı 47’den 461’e yükseltildi.

 

KONTROLLÜ NORMALLEŞME DÖNEMİ

 

1 Mart’tan itibaren kontrollü normalleşme dönemine geçtik. 81 ilimizin durumunu 4 ayrı renkle gösteren bir risk haritası var. Mavi renk, düşük risk düzeyini temsil ediyor. Sarı, orta düzeyde risk anlamına geliyor. 42 ilimiz bu iki grupta, 39 ilimiz ise yüksek veya çok yüksek risk grubunda. Risk haritasında turuncu ve kırmızı ile gösterilenler bütün ülkeye karşı da sorumlular. Başarmak zor değil, mavi iller buna örnektir.  1 yılda gördük ki salgın hastalıklar sağlığımızı tehdit etmekle kalmaz, hürriyetimize göz diker ve onu elimizden alır. COVID-19 hürriyetlerimize kısıt koydu. Normal hayata biraz daha yaklaşmamız salgını daha çok geriletmemize bağlı. 0 0

Kaynak Linki = İGFA

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir