Türkiye Avrupa’nın üretim üssü olacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üretim ve ihracat odaklı yeni ekonomik model gündemdeki yerini koruyor. İhracatçı sektörlerin temsilcileri, doğru adımların atılması halinde Türkiye’nin önümüzdeki dönemde sıçrama yaşayacağını düşünüyor. ANKARA (İGFA) – Genç TİM Başkan Yardımcısı..

Üretim ve ihracat odaklı yeni ekonomik model gündemdeki yerini koruyor. İhracatçı sektörlerin temsilcileri, doğru adımların atılması halinde Türkiye’nin önümüzdeki dönemde sıçrama yaşayacağını düşünüyor.

ANKARA (İGFA) – Genç TİM Başkan Yardımcısı ve Çevkur Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk Çevik, Türkiye tüm emtialarda Çin’le yarışır konumda olmasının çok ciddi avantajları da beraberinde getirdiğini iddia etti.

Çin’deki üretim maliyetlerinin Türkiye’ye göre yüksek olduğunu vurgulayan Mustafa Selçuk Çevik, ihracatta şu anda dünyada çok avantajlı durumda olduklarını kaydetti. Bu fırsatın iyi kullanılması gerektiğini belirten Çevik,  “Çin yüksek kur ekonomi modelini uzun yıllar devam ettirerek çok ciddi bir varlığa ulaştı. Elindeki dolar rezervi çok yüksek rakamlarda. Yen karşısında doları güçlü tutuyorlar ki yüksek kur, düşük işçilik yakalanabilsin ve üretim kapasitesi artsın. Tüm emtialarda yarışır durumdayız. Çin’deki üretim ve enerji maliyetleri çok arttı. Türkiye’de bu kadar büyük bir yükseliş söz konusu değil. Çin’de kömürden elektrik üretimi yaklaşık yüzde 80’’lerde. Avrupa Yeşil Mutabakatı ile bu rakam 2030, 2040 gibi yarıya düşecek. Bunun yerine koyacağı elektrik fiyatı artıracak. Ancak Türkiye’’de şu anda kömürden elektrik üretimi sadece yüzde 20. Bizim elektrik üretimimizin çok büyük kısmı doğal gazda ancak gelecekte nükleer geliyor. Bu Türkiye’’yi dünyada bir adım öne taşıyacak bir gelişme olacak” diye konuştu.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir