Üç boyutlu modelleme ‘geleceğin mesleği’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üç boyutlu model tasarımcılığını geleceğin mesleği olarak nitelendiren uzmanlar, eğitim sonrasında birçok alanda iş bulma imkanına sahip olunabileceğini belirtiyor.

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. And Algül, 3 boyutlu modelleme ve animasyon uygulamalarının kullanım alanlarına, önemine ve kariyer imkanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Üç boyutlu modelleme ve animasyon uygulamalarının sinema, reklam, dijital oyun sektörü, mimarlık, tıp alanlarında kullanıldığını belirten Doç. Dr. And Algül, mimarlık alanında projelerin gerçekleştirilmeden önce gerçeğe uygun olarak önce modellendiği, oluşturulduğu ve projelerin görselleştirilmesinde kullanıldığına dikkati çekerek, son zamanlarda özellikle de 3 boyutlu yazıcı maliyetinin toplumda maddi açıdan karşılanabilir olması dolayısıyla protez çalışmalarında, ameliyat hazırlığı veya ameliyat esnasında doktorlara kolaylık sağlaması bakımından tıp alanında da tercih edildiğini söyledi.

Algül, dijital oyun endüstrisinin büyük bir kısmının Maya programı üzerine yoğunlaştığına dikkat çekti.

Üç boyutlu ortam çalışmalarının modelleme, kaplama, hareketlendirme, aydınlatma, görsel efekt oluşturma ve benzeri konuları kapsadığını belirten Doç. Dr. And Algül, bir karakterin hareketlendirilebilmesi için öncelikle doğru bir topoloji, anatomik yapı ile modellenmesi ve bu topolojiye göre hareketlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. And Algül, üç boyutlu model tasarımcılığını geleceğin mesleği olarak nitelemenin yanlış olmayacağını belirterek, “Alana yönelik eğitim alarak projelerde görev almak veya sanal ortam için proje oluşturmak ise ortamda başarılı olunmasına etki edecek faktörlerden birisidir. 3 boyutlu modelleme ve animasyon üzerine çalışmak yoğun emek ve zaman gerektiren bir alandır. Konuya yönelik uzman kişi tarafından eğitim almak, konunun inceliklerinin öğrenilmesini ve deneme yanılma yöntemiyle kaybedilecek zamanın önüne geçilmesini sağlar. Alınacak eğitimle bir kurum veya kuruluşta çalışılabileceği gibi, bireysel olarak da çalışma imkanına sahip olunabilir” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir