AGAD gecesinde gazeteciler tek çatı altında toplandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TPAO Sosyal Tesislerinde AGAD Başkanı İbrahim Aslan’ın ve basın mensuplarının ev sahipliğinde düzenlenen etkinlik Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi ve CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, il protokolü, sivil toplum kuruluşları, iş adamlarının katılımıyla gerçekleşti.
“Yadsınamayacak öneme sahip basın ülkemizde dördüncü güç”
Gazetecilerin bir araya geldiği gecede medyanın yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç olarak yer aldığının vurgusunu yapan konuşan Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, “Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, basın yadsınamayacak kadar önemli ülkemizde yasama yürütme yargıdan sonra dördüncü gücü oluşturuyor. Bu anlamda basın emekçilerinin, genel olarak basınımızın her yönüyle desteklenmesi lazım, içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulması gerekir. Türkiye’de basın özgürlüğü anayasal teminat altında bununda bilinmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti basın özgürlüğünü, önemsemeyen, kulak ardı eden, göz ardı eden bir ülke, devlet değildir. Basın bizim en değerli paydaşlarımızdan biridir. Çünkü basın kamuoyu oluşturma gücüne sahiptir. Kamuoyunu oluşturma gücüne sahip olan bir erki, biz göz ardı edemeyiz. O yüzden basın çalışanlarının; derdi, sıkıntısı aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bizimde derdimiz sıkıntımızdır” sözleriyle basın mensuplarının ülkedeki rolünü anlattı.
“Basının sıkıntılarını yılın her günü konuşmalıyız, basın bizim göz bebeğimiz”
Basınla ilgili 10 Ocak’ta yapılan toplantıları sorunlarının tartışıldığı, çözüm önerileri için fikirlerin ortaya atıldığı bir gün olduğu için önemsediğine değinen Vali Çuhadar, Bir günle sınırlandırarak değil basının önemini, basının içinde bulunduğu sıkıntıları yılın 365 gününde oturup konuşmak, çözüm yollarını birlikte aramak zorundayız. Basının en önemli sıkıntılarından biri mali sıkıntılar, çözümü yönünde yerel olarak neler yapabiliriz. Hep birlikte çalışmak zorundayız, bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Basın bizim göz bebeğimiz, sağ kolumuz, sağımız ve solumuz. O yüzden ‘biz basını göz ardı edemeyiz’. Ben 10 Ocak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün bütün çalışan gazetecilerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Yıl boyunca gazeteci arkadaşlarımızın; aileleri ile birlikte sağlıklı, mutlu, huzurlu, başarılı bir yıl olmasını temenni ediyorum. Bu güzel gecede bizleri buluşturan Faal Gazetecileri Cemiyeti Başkanımız İbrahim Bey ve ekibine teşekkür ederim” diyerek bütün gazetecilerin özel gününü tebrik etti.
“Basın kanunuyla basın çalışanlarının şartları daha da ağırlaştı”
TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Abdurrahman Tutdere de Adıyaman’ın bütün renklerini bütün farklarını bir masa etrafında birleştiren Faal Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Aslan ve ekibine teşekkür ederek şu cümleleri kullandı; “Özellikle içinde bulunduğumuz koşular ülkemizin içinde bulunduğu şartlar basın açısından da gittikçe ortamı daraltıyor ve basın özgürlük konusun da temel haklar hürriyetler konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Türkiye de özellikle 27. yasama döneminde mecliste internet basını basta olmak üzere yerel basınla, internet basınıyla ilgili bir dizi yasal düzenlemeler yapıldı. Bizler CHP olarak bu düzenlemelerin fikir özgürlüğünün basın hürriyetini ortadan kaldıracak boyutta olduklarını söyledik, karşıda durduk, muhalefetimizi yaptık ancak her şeye rağmen bu kanunlar geçti. Kanun tekliflerinin yasallaşmasıyla birlikte basın çalışanları için ortam şartlar daha da ağırlaşmaya başladı. Ancak şartlar ne olursa olsun ne kadar ağırlaşırsa ağırlaşsın halkın haber alma hakkını kutsal bilen basın ilkeleri ve ahlakı doğrultusunda cesurca kalemlerini satmayan yürekli gazeteciler de hem Adıyaman’da var hem Türkiye’de var. Hepinizin özellikle basın emekçilerimizin gününü kutluyorum. Bundan sonra da aynı şekilde aynı kararlılıkla onlarında sorunlarının çözümü konusunda onlarında parlamentoda ki sesi olma konusunda elimden gelen her türlü gayreti göstereceğimi bir kez daha ifade etmek istiyorum.”
“Basın, demokrasinin vazgeçilmez kalemlerinden bir tanesidir”
Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ise, “Basın, demokrasinin vazgeçilmez kalemlerinden bir tanesidir. Basın özgür olması lazım, tabii ki özgürlükle birlikte ekonomik anlamda kaygıların olmaması lazım. Basının; kamuoyu, halkın yararına haber yapma ve yöneticiler noktasında müthiş vizyonları var. Fakat özgürlüklerini de bir silah olarak kullanmamak lazım. Bireysel menfaatleri için zaten böyle yapılıyor anlamın da söylemiyorum ekonomik olarak özgür olması lazım. İkinci aşamada kutsal bir görev özlük haklarıyla birlikte ciddi bir eğitim merhalelerinden geçmesi gerekiyor, her önüne gelenin basın mensubu olmaması lazım. Bizler de Adıyaman Belediyesi olarak yerle basınımıza destek olmaya, onların rahat hareket etmeleri için elimizden geldiğince, gücümüzün yettiği kadar destek olmaya çalışıyoruz” aynı zamanda geceyi düzenleyen Faal Gazeteciler Cemiyeti Başkanını tebrik ederek, basın mensuplarının güzel haberlerle, güzel işlerle ve önlerinin açık olmasını dileyerek sözlerini noktaladı.
“Ekonomik dar boğaz ve baskılarla basın organları tek tek kapanıyor”
 Hayatını kaybeden basın mensuplarını anarak konuşmasına başlayan Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti (AGAD) Başkanı İbrahim Aslan ise, “ Bu gecede de basının sorunları bir numaralı gündemimiz durumundadır. Maalesef ki, ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmelerin en doğru ve objektif bir şekilde vatandaşlarımıza ulaşmasını sağlayan gazetecilik mesleği birçok dönem olduğu gibi son dönemlerde de zor durumda bırakılmasına rağmen ayakta kalmayı başarmaktadır. Ekonomik dar boğaz ve siyasi baskının merkezindeki basın organları son yıllarda teker teker kapanmakta ve kalanlarda zor şartlarda görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadır. Özellikle son çıkarılan internet yasasıyla özgürlük kavramı ortadan kaldırılan basının, ülkedeki varlığı da yavaş yavaş tükenmektedir” dedi.
Ülke genelinde 1.200 olan gazete sayısı 850’lere düştüğünü ve uydu kanallarında 45 ilde yerel TV olmaması siteminde bulunan Aslan, “Ekonomik sıkıntıların başlıca sebebi olduğu bu durum önümüzdeki günler açısından da basını tehdit etmektedir. Her şeye rağmen ayakta kalabilen ve önemli bir kamu görevi yürütmeye çalışan tüm meslektaşlarımın gününü kutluyorum. Bilinmeli ki 10 Ocak, bir mücadele günüdür çalışanın ve gerçek gazetecilik yapanın, hakların elinden alınmasının mücadelesinin yapılması gündür. Bu güzel organizasyonda bizlere destek olan TPAO Adıyaman Bölge Müdürümüz Hikmet Aslandere’ye, Dr. Nar işletmesi sahibi Osman Çetinkaya’ya ve diğer destekçilerimize teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Adıyamanlı ses sanatçısı Kahtalı Mıçe, Harfane Gecesi ve verilen plaketler ile sona erdi.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir