Terra’nın kurtarma planı fiyatlanmadı: LUNA fiyatı 10 doların altına düştü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto piyasalarında düşüş eğilimi devam ederken Terra, içinde bulunduğu özel durumdan dolayı çok daha büyük zarar görüyor.

Terra ekosisteminin yerel tokeni LUNA, sabah saatlerinde 10 doların da altına düşerek 7 dolar bandına kadar geriledi. Terra, algoritmik sabit kripto varlığıyla ilgili yaşadığı sorunlara bağlı olarak LUNA tokeninin bir haftada yüzde 90’a ulaşan değer kaybından dolayı zor günler yaşıyor. Geçen hafta en büyük 10 kripto para arasında bulunan LUNA, şu an 28. sıraya gerilemiş durumda.

Terra’nın sabit kripto parası UST, dünkü toparlanma çabalarına rağmen gün sonuna doğru yeniden sabitliğini kaybederek 0,53 dolara kadar düştü. Luna Foundation Guard, UST’nin 1 dolar sabitliğini sağlamak için tüm Bitcoin rezervlerini kullanmasına rağmen başarılı olamadı.

Terra kurucusu UST için kurtarma planının hazır olduğunu söyledi ama düşüşe engel olamadı

Terra kurucusu Do Kwon, Twitter aracılığıyla günlerdir yoğun şekilde UST için kurtarma planı için hazırlandıklarını ve planı açıklamaya yakın olduklarını söyledi. Ancak bu söylem, piyasa tarafından olumlu fiyatlanmadı ve son fiyat hareketi, yatırımcıların Terra’ya inancının kalmadığı gösterdi.

Janet Yellen, UST’nin çöküşünü yorumladı

Terra’nın algoritmik sabit kripto varlığı konusu, ABD kongresinde gündem oldu. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Senato Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi tarafından düzenlenen kongre oturumunda UST’nin çöküşü hakkında konuştu.

Yellen, konuşmasında TerraUSD’nin hızlı şekilde değer kazanarak 18 milyar dolara kadar yükselen piyasa değerine ulaştığına ve ardından yaşadığı çöküşe dikkat çekti. Bu durumun kripto varlıkların finansal istikrar için risk teşkil ettiği konusunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. ABD Hazine Bakanı, kripto piyasalarıyla ilgili düzenleyici bir çerçevenin bir an önce oluşturulması gerekliliğini yineledi.

Oturum sırasında Senatör Pat Toomey, Yellen’ın finansal istikrar endişesine yanıt olarak UST’nin algoritmik yapısına dikkat çekti ve nakit veya menkul kıymetlerle desteklenmediğini hatırlattı.

Algoritmik sabit kripto varlıklar, USDT, USDC gibi itibari para ve geleneksel menkul kıymet ürünlerine sabitlenmesinden farklı olarak kripto ekosistemi içinde farklı kripto varlıklar tarafından oluşturulan rezervlere sabitlenir.

Algo sabit varlıklar, bu haliyle geleneksel piyasalardan direkt bağlantısını koparan bir yapıya sahipken itibari paralara sabitlenmiş kripto varlıklar, geleneksel piyasa yatırımcılarının piyasaya müdahalesini kolaylaştırır. Piyasa yorumcuları, sabit kripto varlıkların yükselişinin küresel ekonomik gelişmelerin kripto piyasalarını doğrudan etkilemenin bir yolu olarak ortaya çıktığını düşünüyor.

Geçmiş dönemlere bakıldığında ise ABD yasa koyucularının kripto paralar için yasal çerçeve oluşturma çabaları içinde sabit kripto varlıklara ayrı bir pencere açtığı görüldü.

Terra’nın yerel stablecoin’i TerraUSD (UST) TSİ dün gece saatlerinde diğer bir stablecoin olan Tether’e karşı %40 değer kaybederek, 0,6 dolara gerilemişti. 

Son birkaç saatte tekrardan toparlanmaya başlayan UST, henüz 1 dolara sabitlenebilmiş değil. Daha önce hesabında sürekli Bitcoin eklediğin belirten Luna Foundation Guard, 42 bin 530 bitcoin’i yaklaşık 42 bin dolar maliyetle satın almıştı. Ancak şu anda bitcoin biriktirdikleri hesapta bitcoin bulunmuyor.

Hesapta bitcoin kalmamasının ardından Terra’nın bütün bitcoin’leri sattığı iddia edilmişti. Ancak şirket tarafından yapılan açıklamada, 37 bin Bitcoin’in piyasa yapıcılarına ödünç olarak verildiğini ve bitcoin’lerin şimdiye kadar çok az bir kısmının satıldığını belirtti. Amaçlarının ise UST satın alarak sabitliğini korumak olduğunu söylendi.

9 Mayıs tarihinde Terra tarafından yapılan açıklamada:

denilmişti.

Ayrıca dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, LUNA ve UST çekme ve yatırma işlemlerini askıya aldığını duyurdu. Askıya alma sebebinin ise çok sayıda para çekme talebi olduğu için yapıldığı belirtilidi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir