CHP’li Gürer: “Dar gelirli aileler bebeklerine mama ve bez alamıyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıla göre fiyatları 2-3 kat artan bebek bezi ve mamalarında KDV oranının yüz de 1’e indirilmesi için Kanun Teklifi hazırladı.

Murat Karakaya (NİĞDE İGFA)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bebek bezi ve mama giderlerini karşılamakta güçlük çeken dar gelirle ailelerin yaşadığını sorunu, hazırladığı Kanun Teklifi ile Meclis gündemine getirdi.  3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hazırlayan Gürer, “Ülkemizde yaşanan döviz kuru artışları ve yüksek enflasyon, beraberinde birçok ürünün zamlanmasına ve tüketici için her geçen gün daha zorlu bir sürecin kapısının aralanmasına neden oldu” dedi. Zamlanan ürünler içinde yeni doğan bebeklerin giderlerinde yaşanan artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığına değinen Gürer, “Yeni doğan bebeklerin sağlıklı büyümesini garanti altına alacak olan doğru beslenme ve bakımı konusunda devlet desteğinin önemi ekonomik açıdan yaşanan bu olumsuzsüreçte bir kat daha artmıştır” diye konuştu.

100 LİRALIK ÇOCUK BEZİ 250 LİRA OLDU

Yeni doğan bebeklerin mama, bez ve diğer giderlerinde bir önceki yıla göre yaşanan artışların 2-3 kat aralığında olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2020 yılının fiyatları ile karşılaştırılma yapıldığında 6 TL olan çocuk emziğinin 22 TL’ye, 20 TL olan biberonun 60 TL’ye, 110 TL olan mamanın 220 TL’ye, 4 TL olan ıslak mendilin 12 TL’ye, 8 TL olan pudranın 24 TL’ye ve 100 TL olan çocuk bezinin ise 250 TL’ye yükselmesi ebeveynleri maddi açıdan gitgide zorlamaktadır. Sadece haftalık bez ve mama masrafına bakıldığında, rakamların 300 ila 350 TL arasında değiştiği görülmekte olup yeni doğan bebeklerin aylık 1200 ila 1400 TL aralığında bez ve mama giderleri oluşmaktadır. Özellikle mama fiyatlarında yaşanan artışlarının önüne geçilememesinin en önemli sebebinin mamaların tamamına yakınının ithal olmasından kaynaklandığı belirtilmektedir” değerlendirmesinde bulundu. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kanun Teklifinde ayrıca şu ifadeyi de kullandı: “Görüldüğü üzere maddi imkanları kısıtlı olan bir ailenin yeni doğan bebeğinin bakım masraflarını karşılama konusunda yaşayacağı sıkıntı aylık bez ve mama masraf tutarına bakıldığında somut olarak görülmektedir. Çocuk sahibi olan ailelerin üzerindeki mali yükün bir nebze olsun azaltılması için bebek maması ve bebek bezinden alınan katma değer vergisi (KDV) oranın düşürülmesi son derece önemlidir. Bu sebeple bebek maması ve bebek bezinin KDV oranın yüzde 1’e düşürülmesi, çocukların büyüme ve gelişim dönemindeki ihtiyaçlarının karşılanması ve aile bireylerinin huzuru açısından son derece elzemdir.”
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir