CHP’li Gürer: “Çiftçinin elektriği kesilmesin”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi maliyetlerindeki ciddi artışı, Hazine ve maliye Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Gürer tarımsal sulamada kullanılan elektriğin sübvanse edilmesi veya borçlu çiftçinin sulama suyu için kullandığı elektriğin kesilmemesi yönünde bir çalışma olup olmadığının açıklanmasını istedi. Bakan Nebati, “2022 yılında Tarımsal desteklemeler için 35,5 milyar lira desteğin yer aldığını açıkladı.

Murat Karakaya (NİĞDE İGFA)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde gübreden sonra en önemli girdi maliyetini oluşturan elektrik fiyatlarındaki fahiş artışa dikkat çekmek amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tarım sektörüne tarımsal destekler ve hazine faiz destekli kredilerle destek sağlandığını belirtti.

Tarımsal desteklemeler için 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda 25,8 milyar TL ve Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan Hazine faiz destekli kredilerde kullanılmak üzere 9,7 milyar TL bütçe ayrıldığını belirten Bakan Nebati, bu kapsamda, 35,5 milyar TL desteğin yer aldığını kaydetti.

Modern basınçlı sulama sistemi yatırımlarına yüzde 100’e kadar kredi faiz desteği verildiğini belirten Bakan Nebati, “Ayrıca, ilgili mevzuat çerçevesinde, gerçek ve tüzel kişi aboneleri belirlenen kriterlere göre lisans almadan yenilenebilir enerjiye (güneş enerjisi veya rüzgâr enerjisi gibi) dayalı elektrik üretim tesislerinde elektrik enerjisi üreterek bu enerjiyi tarımsal sulama faaliyetlerinde kullanabilmektedir” açıklamasında bulundu.

ELEKTRİK GİRDİ MALİYETİ HER GEÇEN YIL KATLANARAK ARTIYOR

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise tarımsal üretimde girdi maliyetlerini her geçen yıl katlanarak arttığına dikkat çekerek, en çok artan girdi kalemlerinin başında tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisinin geldiğini vurguladı. Gürer elektrik zamlarından sonra bu yaz çiftçi için zor geçecek, Sulama suyu için kullanacağı elektrik faturası hasat edeceği ürünün tutarına erecek görünüyor.Çiftçi bu zamlı elektriği nasıl kullansın.Kullanmasa verim düşecek, kullanırsa faturayı ödeyemeyecek.Çözüm üretilmesi şarttır” diye konuştu.

ELEKTRİK FATURALARI HASAT DÖNEMLERİNDE

Hasat dönemlerine denk gelmeyen faturalandırma döneminde üreticilerin yüksek miktarlarda gelen elektrik faturalarına ödemekte zorlandığına işaret eden Gürer, “Üreticilerin tarımsal sulama amaçlı kullandıkları elektrik enerjisi faturalarını 6 aylık dönemlerde ve hasat zamanlarında ödemeleri konusunda Kanun teklifi verdim” hatırlatmasında bulundu.

GÜNEŞ PANELİ İÇİN DESTEK VERİLMELİ

Ömer Fethi Gürer, elektrik enerjisinin tarımsal sulama için çok büyük bir külfet haline geldiğine dikkat çekerek, her üreticinin güneş paneli sistemi kurarak elektrik enerjisi üretme şansının olmadığını da bu konuda üreticilerin desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir