Bursa’da uzman uyardı: Genç kızlarda görülüyor! Polikistik Over Sendromu’nun belirtileri neler?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Onur Özdenoğlu, âdet düzensizliğinin en önemli sebeplerinden biri olan Polikistik Over Sendromu’nun belirtileri ve tedavi sürecini aktarırken gebelik yönünden dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğuna değindi.

CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)- Bursa Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Onur Özdenoğlu, âdet düzensizliğinin en önemli sebeplerinden biri olan Polikistik Over Sendromu ile ilgili özellikle genç kızlardan görüldüğünü belirtti. 

Âdet düzensizliği, tüylenme ve kilo artışının Polikistik Over Sendromu’nun en önemli belirtileri olduğuna değinen Op. Dr. Özdenoğlu ifadelerinde şu sözlere yer verdi; “Polikistik Over Sendromu, özellikle genç kadınlarda, genç kızlarda sık görülen bir hormonel bozukluktur. Sıklıkla en önemli şikayet ‘âdet düzensizliği’dir. Genellikle bu şikayet uzun sürelerde adet görmeyle ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, erkek tipi kıllanma, tüylenme, sivilcelenme de buna ek olarak bulgulardan sayılabilir. Âdet düzensizliği olan tüm kadınlarda tabii ki Polikistik Over Sendromu var denmez ama yanında kıllanma, tüylenme, sivilcelenme gibi şikayetler ortaya çıktığında, mutlaka bir kadın doğum uzmanına görülmekte fayda vardır. Polikistik Over Sendromu, genellikle kilosu normal kilosunun üzerinde olan kızlarda, kadınlarda görülür. Tabii bu olmazsa olmaz şart değildir. Polikistik Over Sendromu’nun altında genellikle insülin direnci yattığı için fazla kilolar insulin direncinin artmasına, hormonlar arasında bir düzensizliğe dengesizliğe sonrasında da âdet düzensizliğine, kıllanma, tüylenme, sivilcelenme, gebelik isteği varsa bunun oluşmasına engel olma gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir.”

Polikistik Over Sendromu’nun insülin direncini arttırdığını ve gebelik durumunda kontrollü ilerleme izlenmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Özdenoğlu, Gebelik Şekeri rahatsızlığının ortaya çıkabileceğine değindi. 

POLİKİSTİK OVER SENDROMU OLAN KISIR DEĞİLDİR”

Polikistik Over Sendromu olan kadınların ‘çocuğu olamaz’ ifadelerinin doğru bir ifade olmadığını vurgulayan Özdenoğlu, konuyla ilgili şu sözleri dile getirdi; “Polikistik Over Sendromu olan bir kadın kısır kalır ve çocuğu olmaz doğru bir ifade doğru değildir. Hem âdet düzensizliği anlamında hem de gebelik istediği durumda hastanın bizden talebi neyse ona göre tedavi planlanır. Sıklıkla ilk tedavi yaşam tarzı değişiklikleridir. Varsa fazla kilolardan kurtulma, egzersiz hareketlerini hayatının bir parçası haline getirme en önemli tedavimizdir. Bunlara ek olarak da hastanın şikayetleri neyse; düzenli adet görmek istiyorsa ona göre, kıllanma tüylenme ön plandaysa ona göre sivilcelenme ön plandaysa ona göre ya da gebelik isteği varsa ona göre bir tedavi planlanır. Sıklıkla da tedavi başarıya ulaşır.

Polikistik Over Sendromu’nun bir diğer önemi, bir genç kız ya da genç kadın Polikistik Over Sendromu ise altta insülin direncinin yatacağını unutmamalıyız. Bu da hem gebelik düşündüğü dönemde gebelik şekeri çıkma ihtimalini bir miktar artırır, hem de yaş ilerledikçe şekere yakalanma ihtimalini bir miktar arttırır. O yüzden Polikistik Over Sendromu’nda bizim önerdiğimiz yaşam tarzı değişikliği aslında yaşam biçimi haline gelmelidir. Yani dönemsel bir diyet ya da egzersizden ziyade sağlıklı yaşamı rutin hale getirmekte fayda olacaktır.  Eğer adet düzensizliğiniz var ise bunun yanı sıra kıllanma tüylenme, sivilcelenme gibi şikayetleriniz var ise mutlaka bir kadın doğum ekibine görünmenizi öneririm. Sağlıklı günler dilerim.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir