Aydın Valiliği’nin sulama kararı meclise taşındı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın Valiliği’nin 2021 yılı sulama sezonunda bazı bölgelerdeki çiftçilere sadece 2 kere sulama suyu verilmesi yönündeki kararını Meclis’e taşıdı.

D. Temel YURDAER (DİDİM A HABER)
CHP’li Süleyman Bülbül, bazı bölgelerdeki çiftçilere sadece 2 kere sulama suyu verilmesi kararını meclise taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlamasını istemiyle soru önergesi veren CHP’li Süleyman Bülbül, önergede AK Parti’nin arazi planlaması, kentleşme, enerji politikalarının denetimden ve temiz enerjiden uzak olması yönündeki politikalarını eleştirdi. DSİ’nin verilerini de paylaşan Bülbül, Türkiye’de yıllık kişi başına düşen su miktarının yaklaşık bin 519 metreküp olduğunu kaydederek, Türkiye’nin su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

BARAJLAR BOŞALDI

Bülbül konuşmasının devamında, kullanılabilir suyun yüzde 70’inin tarımda tüketildiğini ve tarımsal suyun verimli kullanımı açısından da planlı olunması gerektiğini söyledi. Yıllardır su kaynakları alarm verdiği halde tedbirlerin alınmadığının altını çizen Bülbül, “Aydın ilinde bulunan Adnan Menderes Barajı’nın doluluk oranı yüzde 24, Kemer Barajı’nın yüzde 51, Adıgüzel Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 21 seviyelerinde seyrettiğine dikkati çekerek, “2020 yılında 750 milyon metreküp su olan barajlarında, bu yıl 250 milyon metreküp su olduğu tahmin edilmektedir. Barajlarda doluluk oranının az seviyede kalması içinde bulunduğumuz dönemde, tarımsal üretim de bu krizden doğrudan etkilenmektedir. Aydın Valiliği bu çerçevede ‘Kısıtlı Sulama Programı’ başlatmış, program kapsamında 2021 yılı sulama sezonunda Adıgüzel, Kemer ve Çine Barajı’ndan sulanan Akçay, Aydın, Bozdoğan, Koçarlı ve Söke sulamalarında çiftçilere sadece 2 kez su verilmesi kararı alınmıştır. Suyun tasarrufu ve verimli kullanılması önemliyken çiftçinin suya erişiminin zorlaşması ve ekilen ürünlerin bu durumdan etkilenecek olması endişe yaratmaktadır” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir